Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ:ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΟΥ

Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερων κατοίκων, μια γυναίκα ονόματι Μαρία, μαία στο επάγγελμα, ερχόταν στο Λουτράκι κάθε καλοκαίρι για λουτροθεραπεία και έμενε στο σπίτι της Μαρίας Αλ. Σιώκου, με την οποία ήταν φίλες.

Η Μαρία (μαία), ύστερα από τάμα, επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους για προσκύνημα. Εκεί, αγόρασε την Εικόνα, για την φέρει ως δώρο στη φίλη της. 

Ο πωλητής της εικόνας, είπε στη Μαρία, ότι η Εικόνα, η οποία αγιογραφήθηκε στη Μικρά Ασία, είναι θαυματουργή και θα πρέπει να τη δωρίσει σε πιστούς ανθρώπους. Είπε επίσης ότι, αφού δωρίσει την Εικόνα, μετά από 20 ημέρες θα πεθάνει. Πράγμα που έγινε.


 Όλα αυτά διαδραματίζονται πίσω στο 1928, τότε που η Εικόνα ήρθε στο Λουτράκι, στα χέρια της Μαρίας Σιώκου.

Το γεγονός διαδόθηκε γρήγορα. Τότε, μια επιτροπή με τη βοήθεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνού και δωρητών έκτισαν μικρό ναό σε οικόπεδο, το οποίο πρόσφερε ο Ιωάννης Σπ. Μάρρας, απέναντι από την υπάρχουσα σημερινή εκκλησία, εκεί όπου στεγάζεται σήμερα το Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Το εκκλησάκι, το οποίο στέγασε τη θαυματουργή Εικόνα της Βρεφοκρατούσας ονομάστηκε «Παναγία η Γιάτρισσα», λόγω των θαυμάτων υγείας που έκανε.

Αργότερα το εκκλησάκι επεκτάθηκε και παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι το 1962.

Την 10η Μαρτίου 1960 θεμελιώθηκε ο καινούργιος ναός, επί του Μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου καθώς και του εκκλησιαστικού συμβουλίου τα ονόματα των οποίων αναγράφονται σε μαρμάρινη πλάκα στην πρόσοψη του Ναού.


Ο Ιερός Ναός «Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου», εορτάζει κάθε χρόνο στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, με κάθε θρησκευτική λαμπρότητα.

ΠΗΓΗ: Ενοριακή Δράση Ιερού Ναού Παναγίας Γιάτρισσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου